Üdvözlünk a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének (KMV) honlapján!

Mi is a KMV (nem hivatalosan)?

Nem, nem csupán egy vetélkedő, hanem alkalmat nyújt a középiskolásoknak a bemutatkozásra, tudásuk összemérésére, de ugyankkor egy barátságos hangulatot magában hordozó esemény. A vetélkedésen kívül a vajdasági magyar középiskolások gyűjtőhelye is, ahol hasonló szemléletű társaikkal ismerkedhetnek meg.

Mi is a KMV (hivatalosan)?

A KMV egy többnapos (vagy ha úgy tetszik: többhetes) rendezvény, a vajdasági magyar középiskolások részére. A vetélkedőn Vajdaság összes középiskolájának magyar ajkú diákjai részt vehetnek, csakúgy, mint a külföldön tanuló, vajdasági magyar diákok.

Hogyan juthatsz el a KMV-re?

Magát a központi redezvényt körzeti vetélkedők előzik meg, ahol kategóriánként összemérik tudásukat, és a bírálóbizottság dönti el, ki képviselheti az adott körzetet az óbecsei döntőn. A körzeti versenyeket Óbecsén, Zentán, Újvidéken, Szabadkán, Topolyán, Magyarkanizsán, Zomborban és Nagybecskereken rendezik meg, a döntőre minden év áprilisában kerül sor Óbecsén. Ezen a legjobbak vetélkednek több műfajban: szavalásban, prózamondásban, drámai monológban, megzenésített versekkel, önálló verssel, novellával, publicisztikával, értekező prózával és humoreszkkel. Ha szeretnél részt venni a KMV-n (a fent említett műfajokban), a legegyszerűbb megoldás, ha jelentkezel a magyartanárodnál/tanárnődnél.

Hogyan vehetsz részt a KMV-n, ha nem az imént említett műfajokban szeretnél vetélkedni?

Számodra is van megoldás. A KMV része ugyanis még a képzőművészeti (Óbecse), Szín- és filmművészeti- (Zenta), valamint a népzene- és néptáncvetélkedő (Temerin). Ezekre a honlapon található jelentkezési lap elküldésével tudsz benevezni. Ezeken kívül minden évben megrendezésre kerül, a Híd folyóirat szerkesztőségének segítségével, a műfordítói vetélkedő, a Zentai Városi Múzeum közreműködésével pedig a néprajzi vetélkedő. A képzőművészeti vetélkedő része még a plakátpályázat, és a nyertes munka lesz az az évi KMV hivatalos plakátja, amely Vajdaság összes helységében hirdeti a rendezvényt.

Mi a hasznod abból, ha részt veszel a KMV-n?

A KMV nem a végső állomás egy-egy művészettel foglalkozó diák számára. Ugródeszka ez, mégpedig a leendő sikerek felé. A vetélkedő résztvevőinek, nyerteseinek nevével, munkájával nem utoljára találkozik a nagyérdemű. A rendezvény küldetése és feladata, hogy lehetőséget nyújtson a középiskolás, fiatal, szárnyaikat próbálgató művészeknek arra, hogy megmutassák magukat, alkotásaikat, azt, hogy mire képesek. Sok, ma híres és sikeres művész először éppen a KMV-n lépett fel.